19 Kasım 2013 Salı

Saçın Yapısı



Kıl foliküllerinin gelişimi anne karnında 8. haftada başlar, 22. haftada ise bütün kıl foliküllerinin gelişim süreci tamamlanır. Doğum sonrasında vücutta toplam beş milyon kıl folikülü bulunur. Kıl folikülünün bir milyonu baş boyun bölgesinde olup, bunun da 100 bini saçlı deridedir. Bir saç folikülü, yaşam boyunca 10-20 kez döngü yaşar. Her bir saç folikülünün ortalama yaşam zamanı 85 yıldır.

Androjen adı verilen erkeklik hormonu ergenlik çağı ile birlikte artış gösterir. Vellus adı verilen ince tüysü saçların, koltuk altı bölgesi, genital bölge, sakal ve bıyık bölgesinde kalınlaşmasına, renklerinin koyulaşmasına neden olup terminal saçlara dönüşümünü sağlar. Ancak, ne yazık ki, aynı hormon, saçlı deride ters bir nüfuz gösterir ve ileri zamanlarda saçlarımızı oluşturan terminal saçların vellus tipi saçlara dönüşümüne hatta kelliğe neden olur.

Bir saç telinin enine kesitinde ayrı yapılara sahip üç tabaka mevcuttur. İLİK (MEDULLA) Saçın tam ortasında medulla bir fitil gibi boydan boya uzanır. Çift sıra halinde ve yuvarlak ilik hücrelerinden hâsıl olup yer yer renk pigmentleri de ihtiva ederler. Saç telinin ucuna doğru ilik hücreleri seyrekleşirler veya kesintili olarak uzanırlar. İliği kapsayan ve hava ile dolu olan ilik kanalı ise mikroskop altında kuvvetli ışıkta gümüşi, daha az ışıkta koyu olarak görülür. LİF TABAKASI (KORTEKS) İliği veya ilik kanalını çepeçevre sarar. Fazla sert bir tabaka olup saça sertliğini veren kısımdır. Saç teli boyunca uzunluğuna dizili, iplik şeklindeki boynuzlaşmış hücreler den meydana gelir. Diğer görevi de saçın renk pigmentlerini meydana getirmektir. Hücreler tek tek ara boşluklarına yan yana yerleşmiş ve dikine benzer ilavelerle uzayan haldedirler. Bu tabaka saça sertliğini ve elastikiyetini kazandırır. Hücrelere yerleşmiş bulunan pigmentler sayesinde saç kendi tabi rengini kazanır. Şu halde pigmentler az veya çokluklarına göre saça renk veren cisimlerdir. Çeşitli boyalar ve diğer kimyasal maddelerin tesiri ile bu hücre demeti dizisinde gevşemeler olabilir. Bu da çeşitli saç hastalıklarına seçenek açabilir. PUL TABAKASI (KUTİKULA) Saçın en dış tabakasıdır. 6-8 yassı hücre tabakasının, kiremit şeklinde üst üste dizilmesinden meydana gelir. Tek hücre renksiz ve şeffaftır. Bu kısım saça tamamen veya kısmen yuvarlaklığını kazandırır ve serbest kalan hücre uçları da saçın ucu istikametinde uzanırlar. Sıhhatli bir kutikula saça ipek parlaklığı kazandırır. Şu halde saçın sıhhatli veya hasta oluşunun ilk işaretini bu tabakada izlemek kabildir.

Saçınızı onarmanız için günümüzde fazla çeşitli seçenekler var. Şampuan ve saç kremi saç bakımında fazla önemli bir role sahip. Proteinlerle zenginleştirilmiş ve saç kökünü nemlendiren, PH dengeli bir ürün kullandığınıza emin olun. Eğer saç fiberi kırıksa, çeşitli bakımlar, saç maskeleri veya serumları ile acil bir nemlendirme bakımı uygulamak gerektirir.

Eğer saçınız güneşe veya rüzgâra maruz kalacaksa, önceden saçı kaplayan önleyici bir maske uygulamakta fayda var. Bu maske olumsuz etkenlerin saça nüfuz etmesini önler.

Saç uçlarınızı düzenli olarak kestirmek de yıpranmanın en rastlanır olduğu bölümlerden kurtulmanın ve saçın sağlığını korumanın bir parçasıdır. Eğer saçınız yıpranmışsa, saç kurutma makinesi veya saç düzleştirici kullanmamalısınız. Çünkü bu cihazlar saçınızı daha fazla yıpratır.

Saç derisindeki doğal yağları saçınıza yaymak için duşa girmeden önce saçınızı taramak da iyi bir alışkanlıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder